Tack än en gång, Schwedische Borussen!

20 augusti 2021

För fjärde året i rad har Schwedische Borussen, den officiella svenska supporterklubben till tyska ligalaget Borussia Dortmund, bidragit med en gåva till Sverige Uniteds arbete. I år har stiftelsen valt att slussa gåvan vidare till fotbollsföreningen IF Wasa i Järfälla utanför Stockholm.

Trots pandemiår och inställda fotbollsmatcher världen över har den svenska supporterklubben Schwedische Borussen inte legat på latsidan.

– Det märks att suget efter fotboll har varit enormt under det gångna året, säger klubbens ordförande Stefan Carlsson (till höger på bilden). Tyvärr har våra medlemmar inte kunnat åka till Tyskland och se Borussia Dortmund på plats, men istället har vi då och då haft lite digitala matchträffar där vi snackat inför och efter matcherna via nätet. Då och då har vi även spelat in en podd där vi har pratat om allt från pandemins effekt på fotbollen och rasism till läget i den tyska fotbollen och förstås Borussia Dortmund.

Detta är kanske också orsaken till att klubben i år slagit medlemsrekord. Och när det var dags för årsmöte blev beslutet att liksom de senaste åren bidra till Sverige Uniteds verksamhet.

Svante Elfving, Sverige Uniteds ordförande och grundare av stiftelsen, är tacksam över gåvan.

– Det känns verkligen både glädjande och som ett stort förtroende att Sverige United får fungera som en kanal för andra som vill göra något konkret, men som kanske inte har tillgång till samma nätverk, säger Svante.

Stefan Carlsson förklarar bakgrunden till Schwedische Borussens starka engagemang för integration och mångfald och varför denna fan-club, bildad 2008 och med cirka 120 medlemmar runtom i Sverige, valt att samarbeta med just Sverige United.

– Klubben har inskrivet i sina stadgar att föreningen specifikt tar avstånd från rasism. En del i detta arbete är att vi varje år ekonomiskt stödjer en förening eller ett projekt som arbetar mot rasism och för tolerans, berättar Stefan.

Tidigare år har Schwedische Borussens gåva vidarebefordrats till våra samarbetsföreningar Husqvarna FF, Nybyns IK utanför Älvsbyn samt FC Zanzibar i Stockholm. I år har gåvan riktats till IF Wasa som verkar i Järfälla kommun utanför Stockholm. Där bedriver de flera projekt för barn och unga, såsom Sportkollo och Knatteskola. Läs mer här om IF Wasa och deras verksamhet.

Läs mer om Schwedische Borussen på www.schwedischeborussen.se

Foto: Schwedische Borussen