Guldhanden 2021

Sverige Uniteds tre stipendier delas ut på en årlig gala som gästas av fotbollsprofiler, föreningar och eldsjälar från hela Sverige. På grund av pandemin blev det i år istället en digital gala som leddes av Carolina Klüft och där en av de som hyllade årets stipendiater var förbundskaptenen i det svenska herrlandslaget Janne Andersson. Se galan här: Guldhanden-galan 2021!

Det är Sverige Uniteds priskommitté som bland inkomna nomineringar utser årets stipendiater. I priskommittén har ingått landslagsmålvakten Zećira Mušović, fotbollsspelaren Ivo Pekalski, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Futebol dá força-grundaren Cecilia Safaee och elitdomaren Mohammed Al-Hakim. Stipendierna har ett sammanlagt värde på 100 000 kronor.

Årets Guldhand brinner för att stärka tjejer och ge dem större plats såväl inom fotbollen som i samhället i stort. Hon har en unik förmåga att knyta kontakter och skapa förtroende hos både föräldrar och tjejer med utländsk bakgrund. Den spontanfotboll som hon etablerat är både välkommen och välbesökt. För tjejer med invandrarbakgrund har den blivit vägen in till föreningens verksamhet och allt det som fotbollen erbjuder i form av lagkamrater, sammanhang och trygghet.

Praktiskt integrationsarbete kombineras med strategiskt arbete i en damfotbollförening som verkar på elitnivå. Hon är en inspirationskälla såväl i styrelserummet som i det vardagliga föreningsarbetet. Med fotbollen som verktyg gör hon det möjligt för tjejer att ta plats.

Silverhanden 2021
Saber Azizi, Ariana FC

Att göra livsavgörande vägval i unga år kräver mod. Årets Silverhand vände tillbaka till sina rötter. Elitfotbollens arenor byttes mot bostadsområdets idrottsplan. På agendan stod fotboll och integration. Det var här han ville lägga sitt engagemang och sin energi.

Han vet vad fotbollen och föreningslivet kan betyda för en bra start i livet. Det blev hans drivkraft. I ett område med stora utmaningar och som länge saknat verksamhet för barn och unga blev målet att starta på nytt. På kort tid samlades över 100 barn i gemenskap runt fotbollen. I denna gemenskap finns också ett lag för nyanlända.

Genom ett värdebaserat och inkluderande ledarskap och en vilja att förändra skapar han möjlighet för barn och unga med skilda bakgrunder att mötas i nya sammanhang.

Ända sedan barndomens flykt till Sverige har årets Bronshand burit på en vilja att ge tillbaka. Att låta fotbollen bli vägen in i samhället för andra såsom för honom själv. Att låta både barn och vuxna få uppleva samma värme och självklara mottagande som han själv fick och möta ledare som ser och förstår vilket stöd man behöver.

Det började med ett framgångsrikt integrationslag, där han själv spelar, men det stannade inte där. Idéerna verkar aldrig sina hos denne energiske eldsjäl, där integration är den röda tråden: Från fotboll för ungdomar till värdegrundsarbete på sommarkollo, från läxläsning till julfest, från debattartiklar till aktiviteter i stökiga bostadsområden.  Han får barriärer att brytas och vet att förändringen ofta går via barnen.