Guldhanden 2023

Sverige Uniteds tre stipendier delas ut på den årliga galan som gästas av fotbollsprofiler, föreningar och eldsjälar från hela Sverige. Prisutdelare detta år var Jakob Forssmed, socialminister med ansvar för bland annat idrottsfrågor, och galan leddes av Frida Nordstrand.

Det är Sverige Uniteds priskommitté som bland inkomna nomineringar utser årets stipendiater. I priskommittén har ingått landslagsmålvakten Zećira Mušović, fotbollsspelaren Ivo Pekalski, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, expertkommentatorn Irma Helin Zibanejad  och elitdomaren Mohammed Al-Hakim. Stipendierna har ett sammanlagt värde på 100 000 kronor och fördelas lika mellan stipendiaten och föreningen.

Vinnarna av Guldhanden-, Silverhanden- och Bronshanden-stipendierna 2023

För att övertyga någon att ta ett svårt steg krävs ofta en stark förebild med hög trovärdighet. Någon som gått före dig.

Årets Guldhanden-stipendiat söker upp och tar bokstavligen människor i handen, leder dem in i fotbollen och får dem att stanna. Här finner de – liksom hon själv gjort – ett ”hem” med nya vänner, nya nätverk, stöd och struktur. Via fotbollen får de en väg bort från utanförskap och hemlöshet till gemenskap, glädje och inkludering.

I föreningen där spelarna har många olika bakgrunder ger denna eldsjäl stöd och vägledning och underlättar vägen in i samhället till en fungerande vardag med jobb och bostad. 

Att fotbollen kan rädda liv är ingen överdrift. Årets Guldhanden-stipendiat är själv ett bevis på att det fungerar.

För vissa går fotbollen som en röd tråd genom livet och ger långvarig vänskap. När årets Silverhanden-stipendiater fick uppdrag inte bara på fotbollsplanen utan också i styrelserummet valde de att kliva fram. 

I en förening med 100-årig tradition ställde de sig frågan hur de kunde göra föreningen mer tillgänglig för alla barn – oavsett förutsättningar. Att 1 + 1 kan bli 3 visar dessa två eldsjälar genom att inspirera varandra att våga tänka nytt, ha mod att genomföra och att orka hålla i.

Utifrån tydliga värderingar har årets Silverhanden-stipendiater utvecklat föreningen till en mötesplats med olika öppna verksamheter. För barn och unga med skilda bakgrunder har Fredagsbollen blivit nyckeln till föreningsliv, samhälle och vänner.

I storstadens mångkulturella miljö har årets Bronshanden-stipendiat genom åren gett hundratals barn och även deras familjer en möjlighet till gemenskap och inkludering. Resultatet har visat sig i form av barn som blir lagmedlemmar, ledare, domare och som växer och tar ansvar. Starten av flickfotbollen var en viktig milstolpe för hela föreningen. 

Det fleråriga projektet Goda Grannar visar hur en fotbollsförening kan göra samhällsnytta på flera plan. Samarbeten och nätverk med organisationer som Rädda Barnen gör att arbetet blir långsiktigt hållbart.

Årets Bronshanden-stipendiat är den ständige fixaren som jämt finns på plats. För barnen är han en självklar och trygg del av föreningen som alltid funnits där.